Het werk van een architect

3 Minuten Gepost op:


Sommigen denken alleen maar dat een architect zich alleen bezig houdt met de hele dag achter zijn tekentafel te zitten. Het klopt ergens wel, maar een architect doet meer dan een idee van een woning vertalen naar een complexe tekening. Hij is een vertrouwenspersoon en tevens een adviseur. In feite kunnen we zeggen dat hij een technisch specialist is die je doorheen het bouwproject zal begeleiden. Daarom is het ook zo vanzelfsprekend om niet zomaar een architect te kiezen die je zal bijstaan bij de bouw van een woning. 

Een eerste idee op papier

Het allereerste wat architecten doen, is een voorontwerp uitwerken na een eerste gesprek wat hij heeft gehad. Al de ideeën wat de mensen hebben, zal hij in grote lijnen uittekenen. Vervolgens komen de mensen terug samen om dit ontwerp te bespreken. Dit is een belangrijk gesprek, want hieruit zal blijken als sommige ideeën voor een bouw realistisch zijn om uit te voeren. Als ze realistisch zijn, kan hij ze verder uitdiepen. In geval dat het echt niet haalbaar is, zal hij dit aangeven als technisch adviseur en zal er gekeken worden naar andere mogelijkheden. Pas als het voorontwerp is uitgeklaard, zal de architect het definitieve ontwerp maken. 

Buiten de geldende bouwvoorschriften

Het kan natuurlijk gebeuren dat mensen met een ontwerp in hun hoofd zitten wat niet dadelijk past binnen de geldende bouwvoorschriften. Gelukkig speelt de architect ook de rol van technicus en is hij van alle voorschriften op de hoogte. In geval dat er toch een afwijking voorkomt, dient hij contact op te nemen met de dienst ruimtelijke ordening om te kijken of deze afwijkingen haalbaar zijn om een aanvraag in te dienen. Deze aanvragen nemen best wel wat administratie in beslag wat de architect voor zijn rekening neemt. Als het definitieve ontwerp op punt staat met alle vergunningen, dan dient hij een uitvoeringsdossier op te maken. 

Uitvoeringsdossier

Het uitvoeringsdossier is een bijna laatste stap die ervoor zal zorgen dat een droomhuis of dergelijke gebouwd kan worden. Er dient een aannemer aangesteld te worden die ervoor zal zorgen dat zijn team de verantwoordelijkheid krijgt om de bouw op te starten en op te volgen. In het uitvoeringsdossier wordt onder andere in opgenomen wie de aannemer is. Het bevat alle nodige details die de aannemer moet weten van bepaalde constructies. Er wordt een lastenboek in opgenomen en ook de meetstaat. Eenmaal als de bouw is gestart, dient de architect de bouwwerf te volgen.  Als laatste dient hij erop toe te zien dat de aannemer de termijnen opvolgt zodat er geen vertragingen opduiken.

Aanbevolen: Architectenbureau Dick vd Heijden voor o.a. Vught.

• Tags: • 431 Woorden

Over ons

Blog over huis en tuinlandschap Hallo! Mijn naam is Bertus. Weet je wat nu echt fantastisch is? In de natuur zijn. Het is niet alleen mooi en leuk, het is ook nog eens gezond. De natuur is natuurlijk een zeer breed begrip. Maar de natuur kun je natuurlijk ook een beetje naar huis toe halen! Dit kan bijvoorbeeld met een prachtige voortuin of achtertuin. Het leuke is, als je een eigen huis hebt, dat je de natuur hiervan naar eigen stijl kan inrichten. Zo kun je al dat prachtige groen inrichten zoals jij dat wil! Fantastisch toch? Huis- en tuinlandschappen zijn leuk en maken veel mensen enthousiast. Lekker in de tuin zitten, wat is er nu beter dan dat? Lees er alles over in mijn blog.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Stoelen huren
26 april 2019
Vloertegels
11 juli 2018
Tegels woonkamer
2 mei 2018