Kachels

3 Minuten Gepost op:


Sinds ongeveer 100 jaar is het meer gebruikelijk om onze woningen te verwarmen door middel van een kachel. Voordien waren sommige woningen helemaal niet voorzien van een warmtebron en amper geïsoleerd, wat de wintertijd een zware tijd maakte. Alleen grote dure woningen waren voorzien van een openhaard. Toen later ook de openhaard zijn intrede in gewone woningen deed, deed de openhaard niet alleen dienst als warmtebron, maar ook als kookplaats. Toen aan het begin van de 19e eeuw de eerste kachels hun intrede deden, waren dit vaak loodzware gietijzeren kachels die vooral op hout brandden. Later ging men over op turf- of koolgestookte kachels. Tegenwoordig zijn er vele soorten kachels die elk op een bepaalde brandstof branden.

Soorten kachels

Houtkachel De klassieke houtkachels blijven populair. Dit komt vooral omdat het knisperend vuurtje en de geur van brandend hout toch altijd een gezellige sfeer met zich meebrengt. Er heeft een grote ontwikkeling van houtkachels plaatsgevonden. De huidige houtkachels zijn ook confectiekachels, waarbij de kachel dubbelwandig is en lang warmte vasthoudt en met een ventilator de ruimte inblaast. In principe kan een houtkachel maar één ruimte verwarmen, maar er zijn tegenwoordig ook houtkachels die een woning via een centraal verwarmingssysteem kunnen verwarmen. Een houtkachel heeft wel altijd een rookafvoer nodig en een nadeel is dat je ruimte moet hebben om je houtvoorraad op te slaan.

Gaskachels Het gebruik van de gaskachel was in Nederland in de jaren 60 enorm in opkomst, door de vondst van aardgas in de Nederlandse bodem. Massaal werden woningen van een gasaansluiting voorzien en hele blokken woningen werden aangesloten op een gasgestuurd centraal verwarmingssysteem. De huidige gaskachels imiteren vrij goed het vlammenspel van een houtkachel en zijn met een regelknop en een thermostaat te regelen. Ook een gaskachel dient een rookkanaal te hebben en een gasaanvoerleiding. 

Pelletkachel De pelletkachel is een populaire kachel in Nederland. Het werkt door middel van pellets. Dit zijn houtsnippers en voorkomt dat de gebruiker een grote opslagruimte moet hebben voor houtblokken. Er zijn tegenwoordig ook pellets verkrijgbaar die van natuurlijk en milieuvriendelijker materiaal zijn gemaakt. Het reservoir van de kachel dient gevuld worden met pellets, waarna deze pellets automatisch naar een vuurkorf worden getransporteerd en verbranden. Ook is het mogelijk om een centraal verwarmingssysteem op een pelletkachel aan te sluiten.

Elektrische kachel De elektrische kachel is vooral handig omdat deze heel flexibel is. Je hebt er geen rookkanaal voor nodig, zodat een elektrische kachel in vrijwel elke ruimte in de woning geplaatst kan worden. Deze kachels zijn er in allerlei formaten en zijn meestal voorzien van een thermostaat, zodat hij ook zuinig kan stoken. Een nadeel is dat elektriciteit duur kan zijn. Vooral in de wintermaanden kun je bij gebruik van een elektrische kachel een flinke stijging van de energienota tegemoet zien.

Warme tip: Lemmerlijn Sfeer en Warmte

• Tags: • 464 Woorden

Over ons

Blog over huis en tuinlandschap Hallo! Mijn naam is Bertus. Weet je wat nu echt fantastisch is? In de natuur zijn. Het is niet alleen mooi en leuk, het is ook nog eens gezond. De natuur is natuurlijk een zeer breed begrip. Maar de natuur kun je natuurlijk ook een beetje naar huis toe halen! Dit kan bijvoorbeeld met een prachtige voortuin of achtertuin. Het leuke is, als je een eigen huis hebt, dat je de natuur hiervan naar eigen stijl kan inrichten. Zo kun je al dat prachtige groen inrichten zoals jij dat wil! Fantastisch toch? Huis- en tuinlandschappen zijn leuk en maken veel mensen enthousiast. Lekker in de tuin zitten, wat is er nu beter dan dat? Lees er alles over in mijn blog.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Stoelen huren
26 april 2019
Vloertegels
11 juli 2018
Tegels woonkamer
2 mei 2018